Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

02. rujna 2014.

Župan Tomislav Tolušić: Nismo stajali, odrađivali smo započete projekte i pokrenuli velik broj novih

Dan Virovitičko-podravske županije prilika je i da se napravi pregled najvažnijih aktivnosti i događaja koji su obilježili rad virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića i njegovih suradnika u prethodnom razdoblju. Budući da je prošlo dosta vremena od posljednjeg intervjua sa županom za Virovitički list, a napravljeno je mnogo toga, pred obilježavanje Dana županije odlučili smo porazgovarati sa županom i prisjetiti se najvažnijih događaja, ali i najaviti sve ono što se planira ubuduće.

Gospodine Tolušiću, na čemu je to Virovitičko-podravska županija radila prethodnih mjeseci?

Uistinu je prošlo puno vremena od našeg posljednjeg susreta, a u tom proteklom razdoblju Virovitičko-podravska županija nije stajala nego je i dalje odrađivala započete projekte i pokrenula veliki broj novih. Ako napravimo kratku rekapitulaciju od prošlog Dana županije do danas, možemo sa zadovoljstvom ustvrditi da, unatoč nezavidnoj financijskoj situaciji i praktički bez ikakve pomoći države, posljednjih godinu dana bilo je jedno od uspješnijih razdoblja. Kao i prijašnjih godina središte našeg djelovanja bio je daljnji razvoj školstva, prije svega kroz povećanje kvalitete i standarda školskih objekata.

IZGRADNJOM NOVE ZGRADE SREDNJE ŠKOLE U PITOMAČI ZAVRŠEN JE NAJVEĆI PROJEKT U ŠKOLOGRADNJI U POSLJEDNJIH 10 GODINA

Dovršene su i otvorene nove područne škole u Sedlarici i Rogovcu, a završen je i najveći projekt u škologradnji u posljednjih 10 godina – izgradnja nove zgrade Srednje škole "Stjepan Sulimanac" u Pitomači. Kolika je važnost te škole za županiju, govori i to da će svečana sjednica povodom Dana županije biti održana upravo u prostorijama nove škole u Pitomači. Ta investicija vrijedna je oko 20 milijuna kuna, a financirana je sredstvima Općine Pitomača i Virovitičko-podravske županije. Završetkom tog projekta Pitomača i naša županija dobili su najmoderniju srednju školu u ovom dijelu Hrvatske. Vjerujemo da će bolji uvjeti školovanja donijeti i bolje rezultate u znanju naših učenika.

Nastavili smo i s ulaganjima u postojeće objekte pa je tako, primjerice, u Čađavici ugrađena najmodernija peć na pelete koja će donijeti velike uštede u grijanju, a promijenjena je i vanjska stolarija na školama u Gornjem Bazju, Špišić Bukovici, Miljevcima i ostalim školama. Nismo zaboravili ni na projektnu dokumentaciju, jer bez nje nema prijave na EU fondove. Tako smo ove godine ishodili građevinsku dozvolu za novu Industrijsko-obrtničku školu u Virovitici, za nove škole u Bušetini i Vukosavljevici, te građevinsku dozvolu za sportsku dvoranu u Novoj Bukovici. Napominjem da već od prije imamo ishođene građevinske dozvole za novu osnovnu školu u Orahovici, novi učenički dom u Virovitici, novi studentski dom, novu dvoranu u Slatini, ali i dokumentaciju za adaptaciju postojeće, kao i dokumentaciju za neke manje škole. I ove godine financiramo rad Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici i to sa 400.000 kuna, a brigu za naše studente pokazujemo i s novootvorenim restoranom "Škola" koji će pružati i usluge studentske prehrane.

Jedan od važnijih ovogodišnjih događaja je i Viroexpo, sajam koji je održan 19. put zaredom i koji je okupio čak 782 izlagača iz 25 zemalja svijeta, a što samo pokazuje koliko je naša županija prepoznata i u gospodarskim krugovima. Ove godine dio Viroexpa održan je i u Poduzetničkom inkubatoru koji je u vrlo kratko vrijeme postao "in" mjesto za mlade poduzetnike i startup poduzeća, koji je potpuno popunjen za manje od godinu dana rada, što nije slučaj s drugim sličnim projektima u Hrvatskoj. To je donedavno bio najveći EU projekt koji je odobren Virovitičko-podravskoj županiji, vrijedan oko milijun eura. Danas županija s ponosom može reći da su nam odobreni i financijski puno jači projekti.

KAPINCI – VAŠKA TRENUTAČNO JE NAJVEĆI SUSTAV NAVODNJAVANJA U HRVATSKOJ

Jednako veliku pozornost pridajete i poljoprivredi. Koje su novosti na tom području?

 U segmentu poljoprivrede završavamo trenutačno najveći sustav navodnjavanja u Hrvatskoj, Kapinci – Vaška, a uskoro očekujemo izdavanje građevinskih dozvola za sustav navodnjavanja Đolta na području Špišić Bukovice, sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac na području općine Gradina, a za koji dan objavit ćemo natječaj za izradu projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja općine Lukač, površine veće od 1000 ha.

Pokrenuli smo i zaštitu geografskog podrijetla slavonskog meda, što će uvelike pomoći našim pčelarima u lakšem plasmanu svojih proizvoda na tržište Europske unije. Izgrađeno je ili obnovljeno 50-ak kilometara lokalnih i županijskih prometnica diljem županije, a posebno treba istaknuti da su konačno počeli i radovi na izgradnji drugog dijela Virovitičke obilaznice, projekt koji je također iznimno bitan i za Virovitičko-podravsku županiju.

Da ste uvijek korak ispred, pokazuju i primjeri uspješno pripremljenih i provedenih projekta financiranih iz fondova EU. Neki su završeni, neki su u realizaciji, a koji su sljedeći projekti?

Što se tiče EU projekata, smatram da smo tu napravili možda i najveći iskorak u odnosu na sve ostale županije u Hrvatskoj. Dugo vremena smo pripremali ljude, ali i dokumentaciju za strukturne fondove Europske unije i to nam se sada pokazuje kao dobitna kombinacija. VIDRA se pokazala i dokazala kao jedna od najboljih razvojnih agencija u državi čije su usluge tražene i izvan granica naše županije, a broj odobrenih projekata dovoljno govori o našoj kvaliteti.

Od projekata koji su trenutačno u provedbi izdvojio bih nekoliko najzanimljivijih. O kuriji u Kapeli Dvoru već se dosta zna. Vjerujem da će to biti jedna od najljepših građevina u Slavoniji i ujedno dobar turistički proizvod koji će povećati turističku atraktivnost našeg područja. Projekt vrijedan 2.180.000 eura služit će kao turističko-edukativni centar namijenjen razvoju biciklističkog turizma, a imat će i ostale sadržaje kao što su restoran i smještajni kapaciteti visoke razine. Na taj projekt nadovezuje se i projekt uređenja biciklističkih staza nasipom rijeke Drave, vrijedan 1.800.000 eura, koji je također trenutačno u realizaciji, a čijim će završetkom naša županija dobiti 35 km novih biciklističkih staza koje prolaze nasipom rijeke Drave i nekoliko drvenih odmorišta za bicikle i bicikliste. Zahvaljujući novcima iz EU fondova jedino kino u Virovitičko-podravskoj županiji, u Slatini, početkom rujna zasjat će novim sjajem i naša županija imat će kino kakvo imaju Zagrepčani ili Splićani, ali uz cijenu karte od samo 5 kuna.

ODOBREN PRVI PROJEKT IZ STRUKTURNIH FONDOVA, FINANCIJSKI NAJIZDAŠNIJI DO SADA – DRVNI CENTAR KOMPETENCIJA VRIJEDAN 45 MILIJUNA KUNA

Potvrda kvalitete našeg rada i upornosti došla je upravo dan prije objave Virovitičkog lista, kao najljepši poklon za Dan Virovitičko-podravske županije. Naime, odobren nam je prvi projekt iz strukturnih fondova, financijski najizdašniji do sada. Radi se o projektu izgradnje Drvnog centra kompetencija vrijedan 45 milijuna kuna, od čega je županija dobila čak 99 posto bespovratnih sredstava, odnosno 44,55 milijuna kuna.

Izgradnja Drvnog centra kompetencija počinje krajem jeseni ove godine, a završetak cijelog projekta očekuje se u drugoj polovici 2016. godine. Izgradnjom tog centra naša županija, ali i cijela država dobit će znanstveno-istraživački centar koji će koristiti poduzetnici iz drvnoprerađivačke industrije za svoj daljnji razvoj. Izgradit će se i posebni laboratoriji, tvornica za izradu prototipova, fotostudio za namještaj, a pružat će se i brojne druge usluge usmjerene na razvoj drvnog sektora. To je za sada jedini ovakav projekt koji je dobio zeleno svjetlo Europske unije i vjerujem da će i ostati jedini u Republici Hrvatskoj.

Uz navedene projekte koji su u provedbi pripremili smo još mnoštvo projekata s građevinskim dozvolama za koje su napisane sve potrebne aplikacije i čekamo da se otvore idući natječaji. Radi se o projektima Centra za mlijeko i mliječne proizvode, Tehnološko inovacijskog centra, studentskog doma (sve u Virovitici), inovativne solarne elektrane u Slatini, Centra za selektivne oblike turizma u Suhopolju, daljnjeg uređenja jezera u Orahovici i izgradnje Planinarskog doma u Gornjoj Pištani. Tu je i projekt uređenja kinodvorane u Pitomači, izgradnja Geo-info centra u Voćinu, projekt Učeničkog doma i nove Industrijsko-obrtničke škole u Virovitici, već spomenuti projekt nove osnovne škole u Orahovici, dvorana u Slatini i Novoj Bukovici, te projekti navodnjavanja. Sve u svemu siguran sam da će veliki broj ovih projekata do kraja ovog mandata biti i realiziran.

ZLATNI GRB MAESTRU MILKU KELEMENU, ZLATNA PLAKETA MR. SC. NIKOLI NEMČEVIĆU POSTHUMNO I GRADSKOM DRUŠTVU CRVENOG KRIŽA SLATINA

Nakon ovih lijepih vijesti i najava vratimo se obilježavanju Dana županije. Tko su ovogodišnji dobitnici županijskih priznanja?

Na temelju javnog poziva za dodjelu javnih priznanja županijsko povjerenstvo je izabralo ovogodišnje dobitnike javnih priznanja Virovitičko-podravske županije. Zlatni grb Virovitičko-podravske županije kao nagradu za životno djelo dobio je naš najpoznatiji suvremeni glazbenik, maestro Milko Kelemen. Zlatnu plaketu ove godine dobit će mr. sc. Nikola Nemčević, posthumno. Mislim da nije potrebno objašnjavati koliko je gospodin Nemčević značio za gospodarstvo naše županije, ali i za širu društvenu zajednicu i stoga je ovo priznanje nešto što smo jednostavno dužni tom velikom čovjeku.

Zlatnu plaketu dobit će i Gradsko društvo Crvenog križa Slatina, a godišnje nagrade tvrtka Grafoprojekt iz Virovitice za iznimne rezultate i doprinos razvoju obrta i malog poduzetništva te Željko Kokor iz Rogovca za iznimne rezultate u djelatnosti poljoprivrede. Dodjela povelja zahvalnosti je u nadležnosti župana, a ove godine su ih dobili OŠ "Davorin Trstenjak" Čađavica prigodom 200. godišnjice rada i djelovanja, DVD Špišić Bukovica prigodom 130. godišnjice rada i djelovanja, Hrvatski centar za razminiranje za izuzetne rezultate ostvarene u razminiranju područja Virovitičko-podravske županije i Igor Ruff iz Virovitice za iznimne rezultate ostvarene u području likovne umjetnosti. Na svečanoj sjednici bit će dodijeljene i povelje humanosti koje će dobiti Lions club Vereucha iz Virovitice, Ivo Bilić iz Slatine i Nada Šegregur iz Pitomače.

Prošle godine u povodu Dana županije otvoreno je puno škola, kako će se ove godine taj dan obilježiti?

Već je postala tradicija da za Dan županije otvaramo nove škole pa će tako biti i ove godine. U okviru svečane sjednice povodom Dana županije simbolično ćemo uručiti ključeve nove srednje škole u Pitomači ravnatelju škole Josipu Ivošu i time završiti priču o podizanju kvalitete srednjoškolskog obrazovanja u Pitomači.

Tjedan nakon proslave Dana županije počet će radovi na izgradnji područne škole u Gornjem Miholjcu. Izgradnju te škole obećali smo mještanima Gornjeg Miholjca i sada je došlo vrijeme da svoje obećanje i istupunimo. Izgradnju škole u Gornjem Miholjcu sufinancira i Grad Slatina.

NAŽALOST NEMA POMAKA U ODNOSIMA ŽUPANIJA I DRŽAVE

I kao župan, ali i kao predsjednik Hrvatske zajednice županija često upozoravate na krive poteze Vlade i ministarstava. Upozoravali ste na Masterplan bolnica, na ukidanje sudova i na niz drugih odluka. Je li došlo do pomaka u odnosima županija i Vlade RH?

Kao predsjednik Hrvatske zajednice županija uz potporu svojih kolega župana pokušavam ispraviti krive poteze ove Vlade, a njih nažalost ima mnogo. Ova Vlada ne vidi dalje od Zagreba i ne čini ništa da olakša život stanovnika ruralnih i nerazvijenih područja. Čak mi se ponekad čini da radi sve što (ne)zna da nam taj život još više oteža. U posljednjih godinu dana pokušali su ukinuti sve moguće institucije koje su životno bitne za naše građane, od bolnice do suda. Srećom uspjeli smo ih spriječiti u mnogim stvarima. Koliko su bili loši njihovi potezi, dokaz je i nedavna smjena ministara zdravlja i znanosti, dvojice ministara koji su se posebno okomili na našu županiju iz čisto političkih razloga, a na kraju su otišli spuštena nosa sa svojih funkcija jer je i vodstvo njihove stranke shvatilo svu bizarnost njihovih poteza.

Nažalost moram naglasiti da pomaka u odnosima županija i države nema. Mi stalno pružamo ruku pomoći i želimo da ova Vlada vuče i dobre poteze, ali sluha s njihove strane nema. Vjerujem da će vrlo skoro doći vrijeme za drastične promjene i za nove izbore, jer ovo nije rad nego obično mučenje.

Nedavno je otvoren studentski restoran. Hoće li studenti konačno moći koristiti iksice?

Dolaskom novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara situacija sa studentskim restoranom je krenula na bolje. Prošli tjedan je održano nacionalno povjerenstvo za studentsku prehranu i naš restoran je konačno ušao u sustav studentske prehrane. Ovaj tjedan potpisujemo ugovore s ministarstvom i sa zadovoljstvom mogu izvijestiti sve studente i njihove roditelje da će od 1. rujna ove godine, znači već idući tjedan, moći ručati na iksicu i u našem restoranu u krugu Visoke škole. Vjerujem da ćemo u idućem razdoblju biti još uspješniji i da ćemo uspjeti u ostvarenju svog glavnog cilja, a to je omogućiti stanovnicima naše županije bolji i kvalitetniji život na ovom području.

Sretan vam dan Virovitičko-podravske županije! (www.icv.hr)

Skip to content