Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. studenoga 2014.

Kamilica s podravskih polja završava u svjetski poznatim markama čajeva

Zbog vremenskih nepogoda, kiše i vlage koji ometaju rad strojeva, na poodravskim se poljima ove godine odužila i sjetva kamilice. No u Herbei u Špišić Bukovici ne očajavaju i kažu kako još ima vremena.

- Kamilica je u ovom kraju postala glavna kultura u koju se isplati ulagati, čemu u prilog govore i površine Herbee, koje su s početnih 70 hektara od prije tri godine, zajedno s kooperantskom proizvodnjom u ovoj godini narasle na 200 hektara, a rastu i prihodi tvrtke koji će na kraju 2014. godine premašiti 3 milijuna kuna – kaže Danijel Poslek, suvlasnik tvrtke koja je prije pet godina osnovana kao kćer obiteljskog poljoprivrednog obrta Zora.

Kvalitetniji od Egipćana

Danijel i brat mu Darko do prije nekoliko godina su se bavili i duhanom. No, nakon što su shvatili da se taj biznis ni približno ne isplati koliko prerada kamilice, posljednjih godina iz tvornice u virovitičkoj Industrijskoj zoni 3 nadaleko miriše samo na ljekovita biljka. Ulaganja u suvremeni pogon za preradu od oko 4 milijuna kuna, koji će proizvodima Herbee dati dodanu vrijednost, i te kako se isplatila. Ovih dana za polovicu uloženih sredstava mladi su poduzetnici preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobili sredstva IPARD-a - 2,1 milijun kuna. No, na tome neće stati. Već do iduće berbe u svibnju planiraju izgraditi i 4-5 novih sušara, u što će uložiti još oko pola milijuna kuna, priča Danijel, samo kako bi njihova sušena kamilica zadržala reputaciju visokokvalitetnog proizvoda koji se u Europi, a i šire, cijeni puno više od argentinske ili egipatske kamilice i postiže bolju cijenu.

Berba samo 20 dana

S ovogodišnjih 150 tona sušene kamilice, preradu već u 2015. planiraju dići na 250 tona, a krajnji cilj im je potpuna iskoristivost od 1000 tona kapaciteta čime bi tvornica koja koja zapošljava 11 ljudi bila uposlena čitave godine.

- Sve govori u prilog kamilici. Alternativna medicina i ljekoviti pripravci u svijetu su u trendu, a kamilica je tu neizostavni faktor – objašnjava Daniel ističući kako je trenutačna potražnja za njom na tržištu doslovce neograničena.

- Da se svi hrvatski poljoprivrednici ne bave ničim osim kamilicom, ne bi ugasili glad za njom te mu, dodaje, nije jasno zašto se ljudi u nas grčevito drže kultura poput pšenice ili kukuruza, koji su svake godine kamen spoticanja oko plasmana i plaćanja. S kamilicom nema takvih problema. Sve se zna i prije sjetve – i koliko će i kada biti plaćeno. Po hektaru se u prosjeku osuši oko 800 kilograma vrhunske kamilice kojoj je otkupna cijena između 14 i 16 kuna, a kako Hrvati nemaju kulture ispijanja čajeva, 99 % proizvodnje Herbee, preko hrvatskog se partnera izvozi za potrebe njemačke Martin Bauer grupe, svjetskog lidera u čajevima i biljnim ekstraktima. Kamilica s podravskih polja završava tako i u poznatoj marki čajeva Lipton. Kamilica nije podložna bolestima i ne šprica se pesticidima te se i ona iz integrirane proizvodnje može smatrati ekološkom - objašnjava Danijel.

Ulaganja u sjeme i obradu tla nisu velika, jedino što svaki poljoprivrednik mora imati svoju sušaru i strojeve za branje, što su ulaganja od oko 100.000 kuna. No, već s površinom od oko 10 hektara vrate se u godinu dana.

- Najzahtjevniji je posao kamilicu pobrati na vrijeme, što je period oko 20-ak dana, inače se kamilica počne osipati, a kako bi bila najviše kvalitete, u sušari je treba početi prerađivati najkasnije u roku dva sata od berbe – kaže Poslek. (www.vecernji.hr)

Skip to content