Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. ožujka 2015.

Hrvatska zajednica županija stala u obranu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Na inicijativu Hrvatske zajednice županija, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko organizirao je u utorak 17. ožujka sastanak na temu Izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Sastanku su, uz predsjednika Hrvatske zajednice županija Tomislava Tolušića, prisustvovali i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak te voditelj Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj Zajednice Tugomir Majdak. Uz predsjednika Sabora sastanku su nazočili i predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Franjo Lucić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kao i ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević.

Naime, odredbe predmetnog zakona uvelike utječu na status i položaj kako obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tako i ukupnog stanovništva na ruralnim područjima. Predstavnici Zajednice željeli su upozoriti na probleme s kojima se na regionalnoj i lokalnoj razini susreću u provedbi aktualnog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Predsjednik Zajednice Tolušić posebno je ukazao na izrazito nepovoljan tretman obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se postojećim Zakonom te predloženim Izmjenama i dopunama ne prepoznaju kao temelj održive poljoprivrede u Republici Hrvatskoj.

- Ovim prijedlozima i sustavom bodovanja gubi se prilika za razvoj OPG-a. Veliku prednost imaju velika poduzeća pa nije jasno što Zakonom želimo postići. Ministarstvo je uočilo kako je dosadašnji Zakon ograničavajući i neprovediv na terenu te podržavamo namjeru da se on izmijeni, ali trebamo svakako ostvariti partnerski odnos u njegovom donošenju i provedbi. Temeljni cilj ne može biti samo podržavanje onih koji su efikasni već se moramo brinuti o ostanku mladih ljudi na selu. To je jedini način da ovaj sustav postavimo na čvrstim osnovama uvažavajući smjernice zajedničke poljoprivredne politike Europske unije - rekao je Tolušić.

Hrvatska zajednica županija aktivno će pratiti proceduru donošenja Izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu te po potrebi dodano reagirati svojim primjedbama i očitovanjem. (www.hrvzz.hr)

[g-gallery gid="80381" random="0" watermark="0"]

Skip to content