Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. svibnja 2015.

VIDEO: Hrvatski župani jednoglasno istupili protiv izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju

Javnom zdravstvu u Hrvatskoj prijeti potpuno uništenje

Povodom prijedloga nacrta izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju danas je u prostorima Hrvatske zajednice županija održana konferencija za medije. Cilj je ukazati na ozbiljnu prijetnju javnom zdravstvu u Hrvatskoj koja će ustupiti navedenim izmjenama zakona, koje po hitnom postupku planira provesti Ministarstvo zdravlja. Naime, tim potezom stvara se zdravstveni sustav koji pogoduje isključivo privatnom sektoru i interesima zdravstvenog lobija dok se život i boljitak građana direktno ugrožava i zanemaruje.

Na navedenu temu u ime svih 20 župana koji su se usprotivili izmjenama, konferenciji su prisustvovali: Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan; Darko Koren, koprivničko-križevački župan; Ivan Vučić; karlovački župan; Ferdinand Troha; zamjenik požeško-slavonskog župana i Sonja Tošić-Grlač, članica radne skupine za zdravstvo Hrvatske zajednice županija te voditeljica Odsjeka za zdravstvo Međimurske županije.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, Tomislav Tolušić, naglasio je da će s navedenim izmjenama zakona nastupiti potpuna privatizacija te time i skoro uništenje javnog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. „Ovakvi prijedlozi izmjena zakona u suprotnosti su s Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva koju je donijela ova Vlada. Ovo postaje priča privatnog sektora i privatnih koncesionara koja može postati pogubna za prosječnog hrvatskog građanina.

Karlovački župan, Ivan Vučić, je istaknuo: „Ovakav zakon ne može ići po hitnom postupku već treba proći širu raspravu u koju trebaju biti uključene i hrvatske županije kao osnivači županijskih zdravstvenih centara“.

U raspravi koprivničko-križevački župan, Darko Koren je nadodao: „Zdravstvo i zdravstveni sustav posljednja je linija obrane socijalne države. Ukoliko Vlada nije u stanju držati i braniti tu posljednju frontu, onda neka potpiše kapitulaciju.“

Također, predsjednik Zajednice naglasio je da će spornim izmjenama zakona liječenje postati privilegija bogatih građana u većim gradovima, dok građani u ruralnim sredinama i s manjim primanjima mogu u potpunosti zaboraviti na zdravstvenu zaštitu. (www.hrvzz.hr)

[g-gallery gid="84300"]

Skip to content