Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. svibnja 2015.

FOTO: Jezero Slanac će postati nova, privlačna turistička destinacija Virovitičko-podravske županije

U Gradskoj upravi Grada Slatine, gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš, sa suradnicima, održao je radni sastanak o aktualnim vodnogospodarskim pitanjima s predstavnicima Vodnogospodarske ispostave Županijski kanal iz Virovitice, koja gospodari slivom potoka Čađavice kojim su obuhvaćena prigradska naselja u zapadnom dijelu Grada Slatine. Na pritoci potoka Čađavice, na potoku Slanac, dovršena je izgradnja nasute brane s preljevnom građevinom i izgrađena je makadamska cesta po obodu jezera, te je nakon dobivanja uporabne dozvole, u studenom 2014. započelo punjenje Slanca vodom.

Uz obranu od poplave, želja Grada Slatine je višenamjensko korištenje Akumulacije Slanac, a imajući u vidu veliki interes ne samo Slatinčana već i puno šire okolice za korištenje nove akumulacije za sportske, rekreacijske i turističke svrhe.

Jezero se izuzetno dobro uklopilo u okoliš i postalo privlačno brojnim posjetiteljima – šetačima, biciklistima, izletnicima, ribičima, lovcima, šumarima, i ne samo posjetiteljima već su se na jezero i oko jezera doselile patke, ptice, gnjurci i labudovi.

Na sastanku je bilo govora o usklađivanju i omogućavanju niz različitih sadržaja, a bez međusobnog isključivanja i sukoba namjena. Dugoročni planovi obuhvaćaju pješačke staze zdravlja, biciklističke staze i bike-park, adrenalinski park za djecu i odrasle, kajakaštvo i jedriličarstvo, turističko – informativni centar, kamp, sanitarni čvor i restoran, te javno prkiralište na ulazu u zonu jezera, molovi na vodi, staze za ribolov, i drugo.

Inače, gradonačelnik Ivan Roštaš i načelnik Općine Voćin Predrag Filić, obišli su Jezero Slanac. Jezero je smješteno na spojnom području između Grada Slatine (75% vodnog lica) i Općine Voćn (25% vodnog lica), a projekt planira zajednički razvijati na cijelom obuhvatu jezera, i na ovome sastanku zatražena je podrška projektu od strane nadležne vodnogospodarske ispostave iz Virovitice. Osim toga, na sastanku je razmotrena problematika učestalog izlijevanja potoka Lukavčić na tzv. majdu u prigradskom naselju Lukavcu, te mogućnosti čišćenja i krčenja nizvodnog dijela potoka, kao i produbljenja korita i rekonstrukcije motova, a sve u cilju smanjenja ugroze od poplava potoka Lukavčić. (www.icv.hr)

[g-gallery gid="85394"]

Skip to content